Hoeveel privacy heb je als je WhatsApp gebruikt?

“We Appen” is normaal taalgebruik geworden. De afgelopen tijd lees je veel in de media over veiligheids- en privacy risico’s bij het gebruik van WhatsApp of Facebook Messenger.

WhatsApp gebruikt encryptie

Als je een berichtje stuurt via WhatsApp dan kan WhatsApp de inhoud van het bericht niet lezen. Waar je over praat is niet in te zien door WhatsApp maar alleen door jou en de ontvanger. Facebook wil echter wel in de toekomst advertenties laten zien in WhatsApp waardoor Facebook wel beperkt inzage heeft. Denk aan advertenties voor vakantie als je daarover appt.

WhatsApp verzamelt wel metadata

WhatsApp verzamelt wel metadata. Dat betekent dat WhatsApp niet kan weten wat ik verstuur door gebruik van encryptie maar wel naar wie ik iets verstuur en wanneer. WhatsApp weet dus wel dat je om 15:32 op 16 januari een berichtje verstuurde naar je collega maar weet niet waar dat over ging. Aan metadata kun je ook van alles herleiden zonder de inhoud van het gesprek te kennen.

Wat verzamelt WhatsApp nog meer?

Veel. WhatsApp heeft toegang tot je volledige telefoonboek en weet dus wie al je contactpersonen zijn, zelfs al gebruiken ze geen WhatsApp. Als je berichtjes verstuurt worden ook je type telefoon, IP adres en gegevens over het mobiele netwerk dat je gebruikt opgeslagen.

Samenvoeging van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram

Facebook heeft aangegeven om de chat mogelijkheden van WhatsApp, Facebook en Instagram met elkaar samen te voegen. Dat klinkt heel gebruiksvriendelijk omdat je niet meer in drie verschillende apps hoeft te kijken of je nog berichten hebt. Het kan echter wel verregaande gevolgen hebben voor privacy bijvoorbeeld doordat contacten in WhatsApp ineens als vriend suggesties verschijnen in Facebook.

Wat kan ik doen?

Je kunt overstappen op een andere app voor het versturen van berichten. Toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook is Telegram een tijdje heel populair geweest. Telegram gebruikt niet altijd encryptie en is dus ook niet veilig. Het veiligste is om gebruik te maken van Signal. Signal slaat alleen het telefoonnummer op dat je hebt gebruikt om je aan te melden en de laatste datum dat je bent ingelogd. Signal wordt ook aangeraden door beveiligingsexperts als veiligste keus. Daarnaast is van Signal ook de broncode door iedereen in te zien waardoor beveiligingsfouten sneller gevonden kunnen worden.